Vše, co jste kdy chtěli vědět o Sirupu z rýmovníku
Obecné informace
Sirup z rýmovníku je jedním z nejznámějších způsobů, jak rýmovník zpracovávat. K jeho zpracování se vždy používají čerstvě ustřižené a opláchnuté lístečky.
Výroba sirupů z rýmovníku
Určitě zde hledáte ten nejlepší způsob, jak si doma vyrobit vlastní sirup z rýmovníku. Není to nic složitého, nicméně můj několikaletý know-how zde budete hledat marně. Ale i přesto jsem do návodů napsal pár zajímavých tipů, které by se mohly hodit.
Výroba sirupů se dělá dvěma způsoby. Jedním je výroba za studena a druhým výroba za tepla. Oba způsoby mají své výhody i nevýhody, takže je na každém, který více vyhovuje.
Výroba sirupu z rýmovníku
Co budeme potřebovat
- 50 gramů lístků rýmovníku
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 500 gramů cukru krystal nebo třtinového
- 500ml Lahev na sirup
Výroba za studena
Výhody
- Složka rýmovníku je větší než u výroby za tepla.
Nevýhody
- Dlouhá doba přípravy.
- Složitější výroba.
- Nemusí se vždy povést a při špatném oplachu se může zkazit.
Postup
- Lístky rýmovníku opláchneme studenou vodou a pokrájíme na tenké plátky.
- Vždy oplachujeme studenou nebo vlažnou vodou. Nikdy ne horkou, protože horká voda vytáhne z lístků část zdravé složky, kterou spláchnete do odpadu.
- Pomeranč s citronem opláchneme horkou vodou, zbavíme kůry a nakrájíme na tenká kolečka.
- Kůry je potřeba se zbavit, protože obsahuje nasáklé chemikálie ze sadu anebo bakterie od zákazníků v obchodě.
- Do nádoby navrstvíme následovně: Pomeranč => Lístky rýmovníku => Citron => Lístky rýmovníku => Pomeranč => atd...
- Jde o to, že lístky rýmovníku musí být vždy mezi pomerančem a citronem.
- Takto navrstvené vše v nádobě jemně slisujeme, například pomocí dřevěné paličky.
- V rychlovarné konvici přivedeme 350ml vody k varu a po dovaření necháme 2 minuty odstát.
- Nesmí se zalévat vařící vodou, protože by se zničily látky obsažené v lístcích rýmovníku.
- Poté touto vodou zalijeme přísady v nádobě, uzavřeme a necháme 1 hodinu odstát. Poté dáme do lednice a necháme 24 hodin.
- Ideální je použití nějaké potravinové krabičky, která je vodotěsně uzavíratelná a zároveň se do ní ingredience vměstnají přesně po okraj, takže po zalití vodou a uzavření nic nevyplave na hladinu a vše zůstane pěkně navrstveno až ke dnu.
- Po vyndání z lednice opatrně přecedíme obsah celé krabičky přes jemné sítko do hrnce. Zbytek v krabičce pomačkáme a také přecedíme do hrnce.
- V hrnci celou směs pomalu ohříváme, dokud nejsou vidět malé bublinky.
- Nesmí se zběsile vařit a bublat, jinak se zničí živiny.
- Jakmile se malé bublinky objeví, nasypeme cukr a pomalu mícháme, dokud se nerozpustí.
- Pro míchání je ideální použít dřevěný nástroj (např. vařečku).
- Poté, co se cukr rozpustí, přelijeme opatrně obsah do sterilizované lahve. To ihned uzavřeme víčkem, umístíme dnem vzhůru a necháme vychladnout alespoň 4 hodiny při pokojové teplotě. Poté umístíme do lednice, kde jej můžeme skladovat.
- Pokud nemáte lahev, můžete si u mne jednu koupit a po Chomutově Vám ji přivezu na danou adresu.
Výroba za tepla
Výhody
- Rychlá příprava.
- Jednoduchá výroba.
Nevýhody
- Menší složka rýmovníku.
Postup
- Lístky rýmovníku opláchneme studenou vodou a pokrájíme na tenké plátky.
- Vždy oplachujeme studenou nebo vlažnou vodou. Nikdy ne horkou, protože horká voda vytáhne z lístků část zdravé složky, kterou spláchnete do odpadu.
- Nakrájené lístky rýmovníku nasypeme do sklenice a teprve nyní zalijeme převařenou 350ml horkou vodou z konvice a zavíčkujeme.
- Nebo sklenici něčím přiklopíme, aby se voda neodpařovala.
- Pomeranč s citronem opláchneme horkou vodou, rozpůlíme a vymačkáme šťávu, kterou přecedíme přes sítko.
- Může se použít plátýnko, nebo sítko, záleží, jak moc "hrubé" kousky Vám v sirupu vadí.
- Stejně tak po 10 minutách přecedíme vodu z lístků rýmovníku.
- Zbylé lístky můžeme ještě vylisovat a také přecedit.
- Šťávu z pomeranče, citronu a vodu z lístků slijeme do hrnce a pomalu ohříváme, dokud se neobjeví bublinky.
- Jakmile se objeví bublinky, nasypeme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí.
- Po rozpuštění slejeme do sklenice.
Využití sirupu z rýmovníku
Sirup se dá použít opravdu všestranně. Já si jej například v době své největší fitness slávy přidával do tvarohových či mléčných šejků jako dochucovadlo a stejně tak, jako dochucovadlo, se da přidávat do jogurtů, například k cereáliím.
Asi nejčastější využití je šťáva - do skleničky se nalije trochu sirupu a zalije studenou vodou. Do horkých letních dnů ideální. Může se přidat i led (což doporučuji pro verzi Exotic). Záleží na každém, jaké množství sirupu použije. Každý má jiné nároky a chutě, takže není dán konkrétní poměr.
Když už jsem se zmínil o ledu, můžete sirup nalít do formy na led a umístit do mrazáku. Ledem si pak chladit a dochucovat další nápoje.
Anebo, pokud máte formy na zmrzliny, můžete si vymrazit vlastní zmrzku na dřívku.
Naopak v zimních dnech, kdy se venku sype z oblohy sníh, se může sirup zalít naopak horkou vodou (ne vroucí, na to pozor), případně přilít do horkého čaje. Ideální o vánoční čas, kdy je večer všude kolem pohodová vánoční nálada, je Vánoční sirup přesně ten správný doplněk.
Jako netradiční využití je přidání sirupu do skleničky bílého vína. Vinaři a milovníci dobrých vín a zapřísáhlí Moraváci mě za to nejspíš ukamenují, ale s tímto jsem se sekal docela nedávno a byl jsem sám přikvapen, jak například trochu jahodového sirupu dokáže vínu dodat úplně jiný rozměr.
Rychlá meducína našich babiček funguje i samostatně na polévkové lžičce. Stačí párkrát za den: ráno, odpoledne a večer. Nejen že si tím zpestříte den, také může ulevit a dodat tělu potřebné vitamíny a samozřejmě energii na boj s rýmou. Ideální také pro děti, které sladké velmi rády, budou navíc jejich chuťové buňky tančit radostí.
A v neposlední řadě, pokud stále přemýšlíte, co kupovat za dárky ať už k Vánocům, narozeninám, či jiným oslavám, můžete sirupem obdarovat své přátele a udělat jim tak radost z netradičního prezentu.
Spotřeba a skladování sirupu z rýmovníku
Sirup z rýmovníku je vhodné spotřebovat co nejdříve, protože neobsahuje žádné umělé konzervanty a jediným konzervantem je cukr. Navíc se časem vytrácí chuť a vůně.
Skladování mimo lednici při pokojové teplotě 20°C doporučuji maximálně týden. V případě horkých dnů vždy dávat do lednice.
V lednici při teplotě od 3 do 8 °C doporučuji uchovávat maximálně 4 týdny.
Co je ale důležité, určitě nevystavovat přímému slunci a ve skleněné lahvi nemrazit.
Před používáním je vhodné lahev protřepat, protože se složky usazují u dna.