Vše, co jste kdy chtěli vědět o Sirupu z rýmovníku

sirup-z-rymovniku-zazvorovyObecné informace

Sirup z rýmovníku je jedním z nejznámějších způsobů, jak rýmovník zpracovávat. K jeho zpracování se vždy používají čerstvě ustřižené a opláchnuté lístečky

Výroba sirupů z rýmovníku

Určitě zde hledáte ten nejlepší způsob, jak si doma vyrobit vlastní sirup z rýmovníku. Není to nic složitého, nicméně můj několikaletý know-how zde budete hledat marně. Ale i přesto jsem do návodů napsal pár zajímavých tipů, které by se mohly hodit. 

Výroba sirupů se dělá dvěma způsoby. Jedním je výroba za studena a druhým výroba za tepla. Oba způsoby mají své výhody i nevýhody, takže je na každém, který více vyhovuje. 


Výroba sirupu z rýmovníku

Co budeme potřebovat


sirup-z-rymovniku-zakladniVýroba za studena

Výhody

  • Složka rýmovníku je větší než u výroby za tepla.

Nevýhody

  • Dlouhá doba přípravy.
  • Složitější výroba.
  • Nemusí se vždy povést a při špatném oplachu se může zkazit.

Postup

  • Lístky rýmovníku opláchneme studenou vodou a pokrájíme na tenké plátky.
    • Vždy oplachujeme studenou nebo vlažnou vodou. Nikdy ne horkou, protože horká voda vytáhne z lístků část zdravé složky, kterou spláchnete do odpadu.
  • Pomeranč s citronem opláchneme horkou vodou, zbavíme kůry a nakrájíme na tenká kolečka.
    • Kůry je potřeba se zbavit, protože obsahuje nasáklé chemikálie ze sadu anebo bakterie od zákazníků v obchodě. 
  • Do nádoby navrstvíme následovně: Pomeranč => Lístky rýmovníku => Citron => Lístky rýmovníku => Pomeranč => atd...
    • Jde o to, že lístky rýmovníku musí být vždy mezi pomerančem a citronem.
  • Takto navrstvené vše v nádobě jemně slisujeme, například pomocí dřevěné paličky.
  • V rychlovarné konvici přivedeme 350ml vody k varu a po dovaření necháme 2 minuty odstát.
    • Nesmí se zalévat vařící vodou, protože by se zničily látky obsažené v lístcích rýmovníku.
  • Poté touto vodou zalijeme přísady v nádobě, uzavřeme a necháme 1 hodinu odstát. Poté dáme do lednice a necháme 24 hodin.
    • Ideální je použití nějaké potravinové krabičky, která je vodotěsně uzavíratelná a zároveň se do ní ingredience vměstnají přesně po okraj, takže po zalití vodou a uzavření nic nevyplave na hladinu a vše zůstane pěkně navrstveno až ke dnu.
  • Po vyndání z lednice opatrně přecedíme obsah celé krabičky přes jemné sítko do hrnce. Zbytek v krabičce pomačkáme a také přecedíme do hrnce.
  • V hrnci celou směs pomalu ohříváme, dokud nejsou vidět malé bublinky.
    • Nesmí se zběsile vařit a bublat, jinak se zničí živiny.
  • Jakmile se malé bublinky objeví, nasypeme cukr a pomalu mícháme, dokud se nerozpustí.
    • Pro míchání je ideální použít dřevěný nástroj (např. vařečku).
  • Poté, co se cukr rozpustí, přelijeme opatrně obsah do sterilizované lahve. To ihned uzavřeme víčkem, umístíme dnem vzhůru a necháme vychladnout alespoň 4 hodiny při pokojové teplotě. Poté umístíme do lednice, kde jej můžeme skladovat.
    • Pokud nemáte lahev, můžete si u mne jednu koupit a po Chomutově Vám ji přivezu na danou adresu.

Výroba za tepla 

Výhody

  • Rychlá příprava.
  • Jednoduchá výroba.

Nevýhody

  • Menší složka rýmovníku.

stava_z_pomerancePostup

  • Lístky rýmovníku opláchneme studenou vodou a pokrájíme na tenké plátky.
    • Vždy oplachujeme studenou nebo vlažnou vodou. Nikdy ne horkou, protože horká voda vytáhne z lístků část zdravé složky, kterou spláchnete do odpadu.
  • Nakrájené lístky rýmovníku nasypeme do sklenice a teprve nyní zalijeme převařenou 350ml horkou vodou z konvice a zavíčkujeme.
    • Nebo sklenici něčím přiklopíme, aby se voda neodpařovala. 
  • Pomeranč s citronem opláchneme horkou vodou, rozpůlíme a vymačkáme šťávu, kterou přecedíme přes sítko. 
    • Může se použít plátýnko, nebo sítko, záleží, jak moc "hrubé" kousky Vám v sirupu vadí. 
  • Stejně tak po 10 minutách přecedíme vodu z lístků rýmovníku. 
    • Zbylé lístky můžeme ještě vylisovat a také přecedit. 
  • Šťávu z pomeranče, citronu a vodu z lístků slijeme do hrnce a pomalu ohříváme, dokud se neobjeví bublinky. 
  • Jakmile se objeví bublinky, nasypeme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. 
  • Po rozpuštění slejeme do sklenice. 

ledove_kostkyVyužití sirupu z rýmovníku

Sirup se dá použít opravdu všestranně. Já si jej například v době své největší fitness slávy přidával do tvarohových či mléčných šejků jako dochucovadlo a stejně tak, jako dochucovadlo, se da přidávat do jogurtů, například k cereáliím

Asi nejčastější využití je šťáva - do skleničky se nalije trochu sirupu a zalije studenou vodou. Do horkých letních dnů ideální. Může se přidat i led (což doporučuji pro verzi Exotic). Záleží na každém, jaké množství sirupu použije. Každý má jiné nároky a chutě, takže není dán konkrétní poměr. 

Když už jsem se zmínil o ledu, můžete sirup nalít do formy na led a umístit do mrazáku. Ledem si pak chladit a dochucovat další nápoje. 

Anebo, pokud máte formy na zmrzliny, můžete si vymrazit vlastní zmrzku na dřívku. 

stava_s_ledemNaopak v zimních dnech, kdy se venku sype z oblohy sníh, se může sirup zalít naopak horkou vodou (ne vroucí, na to pozor), případně přilít do horkého čaje. Ideální o vánoční čas, kdy je večer všude kolem pohodová vánoční nálada, je Vánoční sirup přesně ten správný doplněk. 

Jako netradiční využití je přidání sirupu do skleničky bílého vína. Vinaři a milovníci dobrých vín a zapřísáhlí Moraváci mě za to nejspíš ukamenují, ale s tímto jsem se sekal docela nedávno a byl jsem sám přikvapen, jak například trochu jahodového sirupu dokáže vínu dodat úplně jiný rozměr. 

Rychlá meducína našich babiček funguje i samostatně na polévkové lžičce. Stačí párkrát za den: ráno, odpoledne a večer. Nejen že si tím zpestříte den, také může ulevit a dodat tělu potřebné vitamíny a samozřejmě energii na boj s rýmou. Ideální také pro děti, které sladké velmi rády, budou navíc jejich chuťové buňky tančit radostí.

A v neposlední řadě, pokud stále přemýšlíte, co kupovat za dárky ať už k Vánocům, narozeninám, či jiným oslavám, můžete sirupem obdarovat své přátele a udělat jim tak radost z netradičního prezentu.


Spotřeba a skladování sirupu z rýmovníku

Sirup z rýmovníku je vhodné spotřebovat co nejdříve, protože neobsahuje žádné umělé konzervanty a jediným konzervantem je cukr. Navíc se časem vytrácí chuť a vůně. 

Skladování mimo lednici při pokojové teplotě 20°C doporučuji maximálně týden. V případě horkých dnů vždy dávat do lednice.

V lednici při teplotě od 3 do 8 °C doporučuji uchovávat maximálně 4 týdny.

Co je ale důležité, určitě nevystavovat přímému slunci a ve skleněné lahvi nemrazit

Před používáním je vhodné lahev protřepat, protože se složky usazují u dna.