Sezóna 2024 zahájena

Sluníčko už pěkně hřeje a zima se s námi pro letošek snad konečně rozloučila. Nejvyšší čas začít přesazovat rostlinky do nové zeminy, nebo sázet rostlinky úplně nové. Osobně už většinu přesazenou mám z dřívějších teplejších dnů, ale dnešní den byl tím závěrečným, kdy jsem zasázel i zbytek rostlinek. 

Rád bych naspal důležitou informaci pro pěstitele, kteří také máte doma rýmovník a zároveň zasklený balkon. Rozhodně nedoporučuji rostlinky nechávat i na zaskleném balkoně. I když tam budete dělat průvan, teplota na tomto místě může vystoupat až nad 30°C, což může rostlinky zničit. Zároveň, přímé slunce a "žár" skleníkového efektu může rostlinky nenávratně poškodit. Dochází k jejich rychlému vysoušení a spálení. To se projevuje tím, že listy nebývají tak veliké, ale zato jsou tvrdé a postupem času dochází i k jejich žloutnutí až červenání. Jakmile stonek začne dřevnatět, je už pozdě. 

Musím říci, že pro letošní sezónu nemám sazeniček tolik jako loni. Množství rostlinek mám letos menší a tak doufám, že vystačí na celou sezónu. 15 truhlíků je ale už připraveno a objednávky pomalu přicházejí. A pokud by náhodou rostlinky došly, nezoufejte, je možné si sirupy objednat i bez rýmovníku a jak jsem tak koukal po konkurenci, tak i za nejvýhodnější cenu :) 

Vzhledem k tomu, že tento a příští týden ve středu jsou státní svátky, rozhodl jsem se, že další objednávky budu posílat až po nich. Záleží mi na tom, aby hlavně sirupy a nosní spreje byly k zákazníkovi doručeny co nejdříve a tím spíše v těchto teplých dnech. Doporučuji totiž, aby se produkty skladovaly v chladu, tedy v lednici. Objednávky posílám převážně v pondělí, nebo v úterý a doručení tedy bývá zpravidla ve středu anebo ve čtvrtek. Nechci ale riskovat, že by se balíček zasekl v den státního svátku někde na cestě, kde by byl v teple. 

Novinkou od začátku roku je informace o výrobě, poslání a předpokládaného doručení přímo v košíku, když si zákazník volí způsob dopravy a platby. Rozhodl jsem se tak proto, že i nově příchozí zákazníci přesně ví, kdy budu jejich objednávku vyrábět a posílat. Některé týdny vyrábím v neděli a posílám v pondělí hned ráno, jiné dny vyrábím až v pondělí a posílám v úterý. Je to z toho důvodu, že se buď sejde více objednávek, které bych nestihl v neděli vyrobit, nebo proto, že se v neděli vracím domů později a objednávky bych vyrobit nestihl. Protože v pondělí chodím do práce, vyrábím je až v odpoledních hodinách, takže nemusíte mít strach a čekat už od rána, než Vám přijde email s upozorněním, že výrobky jsou hotové. 

A ještě jednou novinkou letošního roku jsou modré čepičky u sirupů podobných barev. Jak jsem začínal se základními, světle hnědými, potom přidal ještě červené například pro Májový sirup, tak nyní dávám ještě modré k borůvkovému sirupu. Tak jen pro zpestření nabídky :) 

Na závěr bych rád všem popřál krásné dny a ať se vše daří :)