Podzimní čas rýmovníku

rymovnik_v_kvetinaci_bilyZa pár dnů se podle kalendáře oficiálně o slovo přihlásí podzim, nicméně deštivé počasí již v těchto dnech ukazuje, že nástupce léta je připraven v plné síle. Obloha plná mraků, průtrže mračen střídají ostré sluneční paprsky a téměř každý den nás svoji barevnou rozmanitostí potěší duha, táhnoucí se přes celé viditelné panorama. Děti vyrážejí ven pouštět draky, houbaři opouští lesy s košíky plných hub a zahrádkáři sklízejí poslední zbytky úrody. Některé ptactvo odlétá do teplých krajin a zvířátka se pomalu uchylují k zimnímu spánku. A ty, které nespí, shromažďují zásoby, aby jim v zimě nic nescházelo. 

Období podzimu je pro rýmovník nepříznivé období. Rýmovník je původem z tropických zemí, jako jsou Austrálie či Afrika. Rostlinka, nebo chcete-li, keř, potřebuje k růstu světlo, teplo a vlhko. V našich podmínkách venku málokdy přežije a proto těm, kteří mají rýmovník na balkoně, jej doporučuji přesunout dovnitř. I když je rýmovník celkem nenáročný na podmínky, rád bych se s vámi podělil o určitá doporučení, které jsem si za léta pěstování celkem dobře osvojil. 

Kam s rostlinkou rýmovníku v bytě na podzim?

Na podzim doporučuji mít rýmovník v bytě, na slunném místě, ideálně u okna. Rozhodně nedoporučuji mít ji v blízkosti radiátorů, né-li přímo na něm. Také určitě nenechávat v blízkosti jiných zdrojů tepla, jako je třeba lednice, kamna, krb nebo trouba. Čím temnější místo, tím větší pravděpodobnost, že lístky opadají. Určitě je tedy lepší umístit truhlík nebo květináč blízko okna. Co se týče výšky, doporučuji spíše někam na skříň, nebo poličku. Určitě ne na zem. U země bývá větší chlad a méně světla. 

Hodně zákazníků se mne ptá, jak je to s teplotou v bytě. Někdo má doma 25 stupňů, někdo zase 20, nebo dokonce 18. Jak už jsem psal, rýmovník je původem tropický keř, takže čím větší teplo, tím lépe. Určitě mu ale neublíží teploty do 18 stupňů. O to méně je ale potřeba rostlinku zalévat. 

Jak rýmovník na podzim zalévat?

Rýmovník na podzim určitě doporučuji zalévat méně, než v létě. Jednak se méně vody odpaří a jednak rostlinka tím, že méně roste, také méně vody potřebuje. Platí stejné doporučení jako pro každé jiné roční období - vyzkoušet zeminu a je-li ještě vlhká, nezalévat. Na podzim osobně prodlužuji intervaly zalévání, takže pokud je zemina již suchá, nechám ještě několik dní, než zaleji vodou. 

V tomto podzimním období, ale i pak v zimních dnech, se hodně lidí obává, že rostlinka uschne. Zalévají ji třeba každý den, nebo od-ben. Bohužel to většinou končí tím, že v polovině zimy rostlince uhnijí kořínky a rýmovník to nepřežije. Skutečně se nebojte nechat hlínu několik dní suchou a vodu dolít až třeba za pět dní. To úplně stačí. 

Přesazování, nové sazeničky a zpracování.

Rýmovník, stejně jako všechny ostatní rostliny, se přesazuje na jaře. Rostlinka po přesazení potřebuje více energie, aby se zvládla uchytit v nové zemině, a energie má v tomto období díky méně častému světlu málo. Nové sazeničky "řízky" nedoporučuji dělat, protože rostlinka pomaleji pouští kořínky a i její regenerace po ustřižení je výrazně pomalejší. 

Pokud si v zimě chcete dopřávat čaje z rýmovníku, odvary, teplé obklady nebo dělat vlastní sirupy, určitě počítejte s tím, že rostlinka se po odstříhání lístečků nebude vzpamatovávat tak rychle, jak je tomu přes léto. Doporučuji mít tedy dostatečnou zásobu. Pokud ještě doma nemáte vlastní truhlík nebo květináč, tak je nejvyšší čas si jej pořídit :) A pokud by Vám zásoba v zimě přeci jen došla, nabízím také lístečky rýmovníku