Můj rýmovník slaví 2 roky!

Pro mne je to až k neuvěření, že to jsou 2 roky. Čas plyne jako voda a nepochybně to je způsobeno hlavně tím, že letošek pro mne byl v osobním životě hodně zvláštním. Co přesně se událo v mém osobním životě nejspíše rozepíšu až v článku na konci roku, protože dnes bych se chtěl ohlédnout za těmi dvěma roky práce na tomto projektu. 

Jak se z myšlenky zrodil nápad, z nápadu projekt a z projektu byznys, to už ví každý, protože je to u všeho úplně stejné. Shoda náhod se střídala se štěstím, někdy smůlou, ale také s hromadou nových informací, o kterých bych jako "nepodnikateli" nikdy netušil. Přijde mi to jako vychovávat dítě. Je s ním radost, ale i starosti. Občas se raduje, někdy pláče, jindy se směje a občas si kákne do plínky :D Podnikání, byť jen jako volná živnost, je celkem zajímavá jízda životem a takové zpestření, které díky tomu prožívám, má nevyčíslitelnou hodnotu. 

Když vzpomínám na začátky, kdy jsem měl sotva dva truhlíky a modlil se, aby mi rostlinky neuhynuly, musím se smát. Takové začátky jsou nejlepší, protože nikdy nevíte, kdy přijde něco, díky čemu to skončí a budete muset začínat odznovu. Naštěstí se vše povedlo, zahrádka se rozrostla a mohu dále experimentovat s dalšími příchutěmi. Několik jich mám stále v zásobě, ale někdy se ne vždy bohužel podaří a je potřeba recepty ještě doladit. 

Mám hodně rád čísla a statistiky, takže jsem dal dohromady všechny podklady a některá čísla mne hodně překvapila. Například množství lístků, které jsem za celou dobu sklidil. Samozřejmě je nepočítám na kusy, zase takový detailista nejsem. Ale váhově, kdy jsem zahlédl výsledné číslo 18,5 kilogramů, mne téměř šokovalo. Průměrně se z jednoho květináče se třemi sazeničkami za rok dá sklidit kolem 300gramů lístků. Je pravda, že já mám svoji "zahrádku" ve 20 truhlících a jedné velké modré plastové přepravce, ale takové množství mne skutečně překvapilo. 

Momentální stav zahrádky čítá 155 rostlinek, které jsou aktuálně připravené ke sklízení, dále pak 15 plastových kelímků, ve kterých je připraveno zatím 45 dalších řízků čekajících na další sezónu. Z oněch 155 rostlinek budou následně další řízky, čekající na další sezónu. 

Následující řádky píšu snad pod každý článek, takže i dnes to musím zopakovat: Podnikat není lehké. Spousta lidí si myslí, že podnikání je o tom, že má člověk plno peněz za nic. Mít vlastní job je styl života a způsob, jak dělat něco zajímavého, něco jen pro sebe a něco, co člověka opravdu baví. Nedělám to pro peníze, na to mám hlavní práci a díky tomu mohou mít mé produkty relativně přijatelnou cenu za kvalitu domácí výroby. Největším úspěchem jsou pak spokojení zákazníci, kteří se rádi vracejí a kteří nechávají krásné recenze a hodnocení ať už na nějakých portálech, nebo přímo poslaných do mého emailu. Dělá to radost zákazníkům, dělá to radost mne, tak proč s tím nepokračovat dál :)