Jaro je tu v plné síle

motyl-mujrymovnikPomyslný trůn ročních období už nějaký ten pátek obsazuje Jaro, které zanedlouho předá vládu svému nástupci Létu. Ze začátku si sice zvykalo a nástup nebyl tak horlivý, nicméně nyní je již v plné síle a dává nám to pěkně najevo. Svět se nádherně zazelenal, zahrádky hýří nádhernými barvami a vůně květin se line po celém kraji. Sluníčko svými paprsky zahřívá rybníky a jezera, která začínají navštěvoval plno plavců. Ptactvo nás ráno cestou do práce provází krásným zpěvem a někteří si užívají první romantické snídaně na balkoně, nebo terase. Automobily jsou obaleny žlutým pylem z borovic a začíná být všude prašno, protože dešťových dnů je po málu. 

Tento nádherný pohled na přírodu ovšem některým kazí nepříjemné chvilky spojené s alergiemi. Prach, pyly, slunce, způsobují nepříjemné svědění v očích a kapesníky bývají nedílnou součástí výbavy kapes či kabelek. Stejně tak to bývalo u mě. Jako alergik na prach, pyl a seno, jsem byl vždy nucen používat léky pro alergiky, které zmírňovaly tyto nepříjemné symptomy způsobené jinak tak nádherou přírodou. Červené oči a desítky použitých kapesníků byly téměř na denním pořádku. Hodně mi pomáhalo, když jsem s rodiči cestoval do zahraničí, k moři, které mi ulevilo a pomohlo přežít i další dny, s minimálním množstvím těchto nepříjemných dnů. 

A protože posledních několik let nebyla možnost cestovat, ať už kvůli covidu, nebo kvůli mé nehodě se zády, přemýšlel jsem nad tím, co by mi mohlo pomoci. A protože už jsem se začal rýmovníku věnovat více, napadlo mě, proč nevyzkoušet vyrobit z něj nosní sprej. Kombinace mořské soli a rýmovníku by přeci teoreticky mohla nahradit pobyt u moře, i když ne úplně doslova. Vyrobil jsem si tehdy pár zkušebních sprejů a začal je používat namísto léků, které mi kdysi předepisoval můj alergolog. Netvrdím, že mi tehdy předepsané prášky a spreje nepomáhaly. Byly skvělé, ale pro mne hodně drahé a ne zrovna na přírodní bázi. Po několikadenním používání svého nosního spreje z rýmovníku jsem byl mile překvapen, jak mi pomáhá. Jestli jsem jej vyrobil z mořské, nebo himalájské soli, bylo jedno. Obě na mne působí stejně a stejně mne zbaví nepříjemného svědění v nose a dny, které bych jinak prosmrkal, prožívám v relativně klidném duchu. 

O svůj "vynález" jsem se zkusil podělit i s pár kolegyněmi z práce a ty mi potvrdily, že je to skutečný přírodní zázrak. Rozhodl jsem se s ním tedy podělit i s ostatními, za celkem rozumnou cenu, která není přemrštěná a rozhodně nechci na pomoci druhým vydělávat. Mám radost za každého, komu mohu takto pomoci, protože moc dobře vím, jak nepříjemné je s alergiemi žít. Nemohu ale říct, že je to univerzální lék. Rozhodně se nejedná o léčivo, ale o zcela přírodní produkt, který může, ale nemusí pomoci. 

Doporučení nosního spreje vychází pouze z mé zkušenosti. Neexistuje žádné lékařské potvrzení ani certifikát, že sprej může pomoci. Účinky jsou individuální a nemohu je garantovat úplně pro každého.